Är det kvinnors fel att männen tar för sig?

MeToo världens bästa #, jag tycker det är upp till mig att stödja mina medsystrar och framförallt göra världen bättre för mina döttrar. Under flera generationer har det pågått en kamp om jämlikhet mellan kvinnor och män. Vi har kommit lång, när jag separerade i mitten av 90-talet var det inte tal om att dela lika på vårdnaden utan barnen bodde hos mig och var hos sin pappa varannan helg. Idag känns det väldigt avlägset och omodernt, vilket tyder på att vi går åt rätt riktning.

Har följt dialogen kring Hollywood-mogulen Harvey Weinstein och nu även Marin Timell, är så glad för alla modiga tjejer/kvinnor som vågat ställa sig upp och berätta vad de varit med om, för det är modigt och inte en självklarhet. Det många män inte förstår är att tjejer/kvinnor oftast känner skam när något sådant här händer, per automatik tar de själva på sig skulden för något de absolut inte ska.

Vad det egentligen beror på kan vi ifrågasätta men en tes är ju att vi fortfarande skuldbeläggs av samhället. Att det vid våldtäktsförhör ifrågasätts tjejens klädval eller tvistas om dialogen mellan partnerna fram och tillbaka (sa du verkligen nej?). När det även kommer fram att det finns domare som sitter i dömmer i dessa fall som själva har ett förflutet som sexköpare och annat då undrar man. Hur ska vi tjejer kunna stå rakryggade och strida genom detta?Det är inte direkt så att samhället hjälper till.

Är det någon som vågat öppna munnen så tystas det ner med ett underliggande hot och en överenskommelse av något slag, antingen lämna eller stanna kvar med eller utan betalning och gå vidare. Kan tyckas fegt av tjejerna att tacka ja till ersättning och inte strida för sin sak men hey! Det är jobbigt nog ändå att stå och bli ifrågasatt om en så personlig och känslig sak, Ord mot ord.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen, pengar ger makt, bra och dåligt. Det ger men kan även köpa andras FRIHET.

Så fort det rör sig om en ekonomisk ojämställdhet så medför den en maktposition för den som har pengarna, så är det bara.

Vi går åt rätt håll och det känns skönt och göra mig lycklig som mamma/kvinna.

Ni män där ute de flesta av er som är bra och vettiga ni kan ställa upp och göra massor, framförallt lär era medmän vad respekt innebär, tillåt inte stereotypa kvinnoskämt. Framför allt fråga er själva är det här verkligen ok? Tillåt inte att festivaler måste läggas ner pga att vissa killar/män inte kan uppföra sig.

Vi är påväg åt rätt håll och det är befriande, jag kommer fortsätta att strida om det här som är så otroligt viktigt. Hoppas ni strider tillsammans med mig. Vi behöver hjälpa varandra i det här, och vi tjejer/kvinnor, stötta varandra alltid, tillsammans kan vi, tillsammans är vi starka och helt fantastiska!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s