Ekonomisk (o)beroende

Ekonomiskt(o)beroende
Ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat. Många är vi kvinnor som hamnar i en ekonomisk beroendeställning. Få är vi väl som går in i ett förhållande/äktenskap med tanken att det en dag kan ta slut? Inte tänker vi på konsekvenserna av att vara den som tar det större delen av föräldraledigheten eller för den delen deltidsarbetet som oftast följer där till. Med det kommer en sämre möjlighet att bygga en egen karriär, sparande eller vad det nu kan vara.
I grund och botten är vi idag pålästa nog att förstå att man behöver ta eget ansvar för sin ekonomi men det kanske inte är det som är i tankarna den dagen man går in och köper sitt första gemensamma boende eller när man går hemma under småbarnsåren. Det kanske inte heller är på just sparande man vill eller har möjlighet att tänka på under dessa åren.
Så vad händer då när man av någon anledning inte längre kan eller vill vara tillsammans? Under flertal år har man arbetat tillsammans och byggt på familjen AB, båda har bidraget på sitt sätt i de flesta fall tjänar mannen pengarna och kvinnorna gör lite extra hushållsarbete som kompensation för den del av summan som man saknar för att möta mannen.
Så händer det plötsligt något, något man inte har räknat med. Man vill inte mer. Oftast görs inte dessa beslut spontant utan de är väl genomtänkta under ett flertal år. Plötsligt inser man (som kvinna) att man inte alls har samma förutsättning som sin man. Man har förlorat en heldel på de val som man tagit längs vägen. Inte för att man ångrar att man varit hemma och jobbat deltid men för att man inser att det här kommer kännas. Bara att gå igenom en skilsmässa är tufft nog, men att sedan behöva byta ner sitt liv till en annan nivå är ju slag nr 2.
För varför ska man egentligen ha det sämre som skild? Jag tror det finns ett stort mörkertal där ute som av ekonomiska skäl inte skiljer sig, som inser att de kommer aldrig kunna få det bra trots att de också varit med och byggt upp. Lider man massor kanske man bara sticker, då spelar det ingen roll vart man hamnar bara man väljer att gå. Men har man under år kämpat för att få det där lilla extra då är man inte så angelägen att kompromissa.
Som banktjänstekvinna/man ska man se till att sätta upp ett sk ”f…off” konto till den som tjänar minst, ett konto som både får bidra till, så att det vid ett känsligt läge finns möjlighet att dra utan att totalt tappa sitt tidigare liv, det borde vara lag på det.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s